REDESIGNING THE YEARBOOK OFFICE.

divider

To any creative individual, surroundings can make or break inspiration and productivity. Finding the right balance of functionality and comfort is essential to any designer, painter, writer, architect, and the list goes on.

As work continues to increase in the Yearbook Studios design office, this fact has become all too obvious. This pocket-size room, which has historically served as a design space, a large closet, a staging area, an event space, a receiving area and so many other things, met a point in time where it had to function as a true design studio. The Yearbook Studios design office has undergone a transformation.

Beginning with an updated color scheme, the goal was to create a larger feeling to the space using a mix of finishes and colors. A deep blue–verging on black–was chosen for the main shelving wall. Finished in striking satin, this dramatic color anchors the new shelves which float against this expansive background.

ShelvesAngle

Complemented with a putty grey on the surrounding walls and a gloss ceiling which recalls a pale grey-blue sky, the room is calm and active at the same time. Mouldings are finished in a complementary putty with doors in grey, both in high-gloss industrial enamels. We went with an industrial grade carpet in a chocolate brown which helped to offset the walls and bring a sense of warmth and residential appeal to the room as well.

The nine foot tall glass doors were stripped of their draperies and hardware to become a dramatic picture frame to the exterior deck and event space and the backyard beyond.

The furniture arrangement has changed to allow for a pleasant and more efficient work space. The open floor plan invites collaboration between designers with the conference table overlooking the yard for internal meetings. The new layout also takes into consideration additional functions, from client meetings to Yearbook Study Hall events and private client events. Four vintage Steelcase desks, oak library chairs, and the round steel conference table are harmoniously combined to maximize efficiency of this small space.

SpeedBog

Additional elements of the trademark Yearbook aesthetic include the installation of a vintage wooden rowing machine from the Ohio Rowing Club, an antique speed bag, a framed fraternity crest and vintage fishing lures.

CuttingTable

These objects act more as artifacts or museum exhibits in this spare environment rather than lifestyle elements on the sales floor.

The four new shelves were custom designed by the studio and built to our specifications. We wanted the effect of floating cantilevered shelving with the flexibility to move them up and down and without the expense of true cantilevered shelves.

We had them framed out with front and side aprons to add substance to each shelf and then installed them using commercial standards and brackets which were then painted out to blend in with the wall. The result gave dramatic horizontal and vertical emphasis on the only solid wall in the room. It also provides great storage and a designated display area for client projects, inspirational objects and reference materials.

Desk

Designer work stations have each been outfitted with two new AJ Lamps, designed by Arne Jacobsen in 1960 for the SAS Hotel in Copenhagen. Jacobsen designed every element for the hotel, from the skyscraper structure to the stainless steel cutlery.

Our goal of combining clean architectural details of new shelving, lighting  and color palette, and merging those details with the signature Yearbook style of classic objects and artifacts, is what defines the aesthetic of our new design office. We invite you to come take a look.